Vuosikooste 2024
Rupert Exploration Finland Oy:n ja Rupert Finland Oy:n aluetaloudelliset vaikutukset
Rupert Resources on sijoittanut Suomen tytäryhtiöihin noin 116 miljoonaa euroa vuosina 2016–2024. Yhtiön hankintapolitiikan mukaisesti yhtiö on sitoutunut tukemaan paikallista taloutta tekemällä hankinnat ensisijaisesti paikallisesti, huomioiden samalla kannattavuuden ja kilpailukyvyn. Vuonna 2024 ikkari.fi-sivustolle lisättiin Yritysyhteistyö-välilehti, jossa paikalliset yrittäjät voivat ilmoittautua yhteistyökumppaneiksi.
Henkilöstö
Vuoden 2024 lopulla yhtiö työllistää yhteensä 41 henkilöä, joista 37 työskentelee suomalaisten tytäryhtiöiden palveluksessa Sodankylässä. Naisten osuus henkilöstöstä on 37 %. Yhtiön asiantuntijaryhmään kuuluu ympäristöalan asiantuntijoita, geologeja, taloushenkilöstöä ja toimistohenkilökuntaa. Yhtiölle työskentelevien työntekijöiden ammattinimikkeitä ovat muun muassa geoteknikko, kenttäkoordinaattori, sähköasentaja ja kaivostyöntekijä.
Sidosryhmätoiminta
Yhtiön vuosittain toistuviin yleisötapahtumiin kuuluvat Sodankylässä keväisin järjestettävät Malmimarkkinat sekä syksyisin järjestettävät kyläillat. Malmimarkkinat pidettiin huhtikuussa 2024 ja tapahtuman kävijämäärä oli 350 henkilöä. Vuodesta 2017 lähtien järjestetyt kyläillat järjestettiin vuonna 2024 syys-lokakuussa. Kyläiltoja pidettiin viisi Sodankylässä ja kaksi Kittilässä ja ne keräsivät yhteensä 109 osallistujaa.
Vuonna 2024 yhtiö järjesti ensimmäistä kertaa Ikkarin avoimet ovet. Tilaisuus järjestettiin Ikkarissa ja alueella oli mahdollisuus tutustua aikaisemmin kairattuihin kairauspaikkoihin, kairakoneeseen, yhtiön sidosryhmätoimintaan, ympäristötarkkailuun, Ikkarin geologiaan ja hankevaihtoehtoihin.
Vuonna 2024 yhtiö julkaisi kahdesti Malmisanomat –tiedotuslehden yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa. Malmisanomat jaettiin huhti- ja marraskuussa liitelehtenä Sompion, Koti-Lapin, Meän Torniolaakson ja Kittilä-lehden välissä kotitalouksiin. Marraskuussa julkaistun Malmisanomat –tiedotuslehti on nähtävillä näköislehtenä osoitteessa www.ikkari.fi
Kaivoskahvit –keskustelutilaisuuksia pidettiin yhteensä seitsemän vuoden 2024 aikana. Kaivoskahvit jatkuvat taas helmikuussa 2025. Kevään 2025 Kaivoskahvit pidetään torstaisin 6.2., 13.3., ja 3.4. kello 16.00–18.00. Tilaisuuden tavoitteena on tuoda yhteen alueen eri kaivoshankkeiden edustajat, jotta sidosryhmien kaivostoimintaa koskeviin kysymyksiin voidaan vastata kattavasti.
Sidosryhmävuoropuhelua täydentävä, vuodesta 2022 lähtien käytössä ollut yhtiön vaikutusaluekysely keräsi vuonna 2024 vastauksia yhteensä 188. Vastauksissa esitettiin toive YVA-ohjausryhmän jäsenten julkaisemista verkkosivuilla ja kannustettiin yhtiötä palkkaamaan enemmän paikallisia ja tekemään hankintoja paikallisesti.
Kehitysehdotukset huomioitiin päivittämällä ikkari.fi -verkkosivuilla Yritysyhteistyö-välilehden ja YVA-ohjausryhmän jäsenten yhteystiedot julkaistiin YVA-ohjausryhmän välilehdelle. Yhtiö toimittaa vaikutusaluekyselyn kaikille maanomistajille, joiden alueilla olemme tehneet edellisen kalenterivuoden aikana malminetsintää sekä Ikkarin hankkeen vaikutuspiirissä oleville maanomistajille. Seuraava vaikutusaluekyselyn suunniteltu ajankohta on huhti-toukokuussa 2025.
Ikkarin hankkeen suunnitteluun liittyen yhtiö järjesti vuoden 2024 aikana monipuolisesti tilaisuuksia eri sidosryhmien kanssa. Tammikuussa 2024 Ikkarin hankkeen sosiaalisten vaikutusten arviointiin liittyen järjestettiin teemahaastatteluita alueen metsästäjille, kalastajille sekä elinkeinoharjoittajille. Teemahaastatteluilla kartoitettiin tarkemmin sidosryhmien näkemyksiä hankkeen vaikutuksista. Sattasniemen ja Syväjärven paliskuntien kanssa järjestettiin säännöllisiä tapaamisia vuoden aikana. Syksyllä 2024 yhtiö järjesti Ikkarin tulotien maanomistajien tiedotustilaisuuden Jeesiössä sekä maanomistajatilaisuuden Sodankylän kunnanvirastolla liittyen Ikkarin kaivoshankkeen purkuputkilinjausvaihtoehtoihin.
Ympäristö
Ikkarin hankkeen edetessä yhtiö järjestää avoimia tilaisuuksia nimeltä YVA-pienryhmät. Ryhmät ovat keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään hankkeen etenemistä eri teemojen äärellä, ja niiden järjestämisestä tiedotetaan paikallislehti Sompiossa. YVA-pienryhmät on jaettu seuraaviin ryhmiin: asukkaat, kunta ja elinkeinot, luonnonsuojelu ja virkistyskäyttö, maa- ja vesioikeuksien omistajat ja poronhoito. YVA-pienryhmät kokoontuivat vuoden 2023 aikana kahdesti ja vuosi 2024 keskittyi teemahaastatteluihin. YVA-pienryhmät pidetään seuraavan kerran vuonna 2025 kun ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset ovat valmistuneet.
Vuosi 2024 oli edelleen aktiivinen Ikkarin alueen perustilaselvityksen osalta. Vuoden aikana teimme Lidar-ilmalaserkeilausmittauksia Ikkarin hankealueella sekä suunniteltujen purkuputkilinjausten alueella. Purkupisteiden suunnittelun osalta teimme kaikuluotausmittauksia Kitisessä. Ikkarin alueelta tutkittiin vuoden aikana lisää alueen maanpeitteiden paksuuksia ja laatua. Kaivoshankkeen keskeisimmät ympäristövaikutukset liittyvät kaivannaisjätteisiin ja vesiin, ja vuonna 2024 toteutimme kolmannen vaiheen hydrogeologiset tutkimukset Ikkarin alueella. Hydrogeologisilla tutkimuksilla selvitetään kallioperän vedenjohtavuuksia, mikä on keskeinen tieto kaivossuunnitteluun. Kaivannaisjätteiden karakterisointitutkimukset jatkuivat koko vuoden ajan ja saimme ensimmäisiä tutkimustuloksia kaivannaisjätteiden pitkäaikaiskäyttäytymisestä. Tuloksia tullaan esittelemään tarkemmin mm. vuonna 2025 järjestettävissä pienryhmätilaisuuksissa.
Luonto- ja ympäristöarvojen selvitysten osalta yhtiö jatkoi vesibiologisten selvitysten tekoa Ikkarin alueelta ja alueen lähivesistöistä. Lisäksi jatkettiin säännöllistä pohja- ja pintavesinäytteenottoa sekä kuukausittain tehtävää pölylaskeuman perustilatarkkailua. Ikkarin ympäristötarkkailua laajennettiin vuoden 2024 aikana monipuolisesti ottamalla tarkkailuun mukaan bioindikaattoreiden seuranta sekä lisäämällä uusia tarkkailupisteitä. Bioindikaattorilla tarkoitetaan eliölajia, joka on erityisen herkkä jollekin ympäristötekijälle ja jota voidaan tästä syystä hyödyntää ympäristön tilan arvioinnissa. Bioindikaattoreiden tarkkailussa näytteitä otettiin Ikkarin ympäristöstä neulasista, marjoista, sienistä, muurahaisista, sammaleista sekä naavasta ja luposta. Ikkarin tarkkailupisteet on koottu alla olevaan taulukkoon. Tarkkailupisteitä voi tarkastella tarkemmin ikkari.fi -verkkosivuilla olevan karttajärjestelmän kautta ja vesitarkkailun tuloksia sivuston ympäristö>ympäristötarkkailu -välilehden kautta.
Vuoden 2024 aikana lisätyt | Kokonaismäärä vuoden 2024 lopussa | |
Pintavesien näytteenottopisteet | 4 | 37 |
Pintavesien jatkuvatoimiset mittausasemat | 3 | 13 |
Pohjavesien tarkkailuputket | 18 | 35 |
Talousvesikaivojen tarkkailu | 7 | 7 |
Pölylaskeuman tarkkailupisteet | 1 | 20 |
Lisätietoja ympäristötarkkailusta
Pölylaskeuman tarkkailussa on tällä hetkellä yhteensä 20 pistettä ja sidosryhmiltä saadun palautteen perusteella yksi laskeumakeräin asennettiin vuoden 2024 aikana Sodankylän kirkonkylälle. Pintavesitarkkailua laajennettiin asentamalla kolme jatkuvatoimista virtaamamittauspistettä lisää sekä otimme tarkkailuun mukaan neljä uutta pintavesien näytteenottopistettä. Jatkuvatoimisia mittausasemia on tällä hetkellä yhteensä 13 ja pintavesien näytteenottopisteitä 37. Pohjavesitarkkailu laajentui vuoden 2024 aikana merkittävästi, kun Ikkarin alueelle asennettiin 18 uutta pohjavesiputkea. Pohjavesiä tarkkaillaan yhteensä 32 asennetusta pohjavesiputkesta ja kolmesta kairareiästä, joista tutkitaan erityisesti kalliopohjavedenlaatua. Jeesiössä pohjavettä käytetään talousvetenä, koska alueelle ei tule kunnallista vesijohtoverkkoa. Tämän vuoksi yhtiö otti seurantaan seitsemän talousvesikaivoa Ikkarin hankkeen ympäristöstä, ja tutki kaksi kertaa vuoden 2024 aikana kiinteistöjen talousveden laatua. Tutkimusten tulokset toimitettiin kiinteistöjen omistajille.
Geologia
Vuosi 2024 käynnistyi kiivaasti malminetsinnällä Ikkarissa ja sen lähialueilla neljän kairakoneen voimin. Alkuvuoden malminetsintä johti uuden mineralisaation paikantamiseen jo tunnetun satelliitti esiintymän lähettyviltä noin 1.5 kilometriä luoteeseen Ikkarin pääesiintymästä, sekä Ikkarin esiintymän laajentumiseen. Edellinen kairauskausi oli menestys projektikairauksessa ja malminetsinnässä. Vuonna 2024 yhtiö kairasi yhteensä noin 35 kilometriä, pääosan kevätkaudella.
Yhtiön malminetsintäkausi 2024–2025 käynnistyi elokuussa yhdellä timanttikairakoneella. Syksyn malminetsintätyöt ovat keskittyneet alueelliseen malminetsintään pääasiassa Heinälamminvuoman (ML201:0033) malminetsintäalueelle. Alueella testataan aikaisemmin geofysikaalisissa tutkimuksissa ja pohjamoreeninäytteenotossa havaittuja potentiaalisia kohteita.
Kuten aikaisempinakin vuosina, malminetsinnän tahti kiihtyy talvea kohden. Talvi onkin kiireisintä aikaa malminetsinnän saralla – silloin malminetsintätöitä on mahdollista suorittaa esimerkiksi suoalueilla, joille pääsy ei ole mahdollista sulan maan aikaan. Talvikauden 2024–2025 aikana yhtiö jatkaa uusien malmietsintäkohteiden kartoittamista panostaen alueelliseen malminetsintään Sodankylässä ja Kittilässsä sijaitsevilla lupa-alueilla. Talvella malminetsintätyöt Ikkarissa ja sen lähialueilla jatkuvat koostuen projektikairauksesta ja satelliittiesiintymien tutkimuksista. Yhtiöllä on käytössä kairauskaudella kaksi timanttikairakonetta ja yksi pohjamoreeninäyttöönottoa tekevä kone.
Ikkarin hankkeen suunnittelun eteneminen
Vuoden 2024 aikana esikannattavuusselvitys eteni merkittävästi, lähestyen valmistumistaan. Vuoden aikana on arvioitu sekä erilaisia louhinta- että rikastusmenetelmiä. Metallurgisia kokeita tehtiin kattaen koko prosessi, murskauksesta aina rikastushiekan vedenpoistoon. Kokeista saatuja tuloksia on arvioitu perusteellisesti parhaan mahdollisen malmin prosessointimenetelmän määrittämiseksi. Geoteknisiä tutkimuksia tehtiin kaivostoiminnan toteutettavuuden arvioimiseksi. Lopulta valittiin ensisijaiset louhinta- ja rikastusmenetelmät, ympäristövaikutukset tarkasti huomioiden.
Kokonaisvaltaiset suunnitelmat vesienhallinnasta, -käsittelystä sekä kaivannaisjätteiden hallinnasta kehitettiin parhaan saatavilla olevan tiedon perusteella. Kaivannaisjätteenhallinnan suunnitelma sisältää modernin yhteisläjityksen periaatteen, jossa kaivoksen sivukiveä ja suodatettua rikastushiekkaa läjitetään kerroksittain samalle kaivannaisjätealueelle. Tämä lähestymistapa asettaa Ikkarin vastuullisen ja kestävän kaivostoiminnan kaivannaisjätteenhallinnan eturintamaan. Esikannattavuusselvityksessä laadimme Ikkarin kaivokselle myös ensimmäisen sulkemissuunnitelman, joka on tehty alueen geomorfologia huomioiden. Tämä tarkoittaa, että kaivannaisjätealue pyritään muotoilemaan mahdollisimman hyvin ympäröivään maastoon soveltuvaksi.
Pahtavaarassa maanalaisen kaivoksen purkaminen
Yhtiö aloitti maanalaisen kaivoksen purkutyöt maaliskuussa 2023, jotka pääosin suoritti oma kunnossapitohenkilöstö. Sähkömuuntamoiden ja muiden suurempien tavaroiden poissiirrossa käytettiin ulkopuolista urakoitsijaa. Purkutyöt saatiin päätökseen heinäkuussa 2024 avolouhoksen putkistojen ja laitteiden purun sekä tunneleiden suuaukkojen sulkemisen jälkeen.
Kaikki kaivoksesta purettu materiaali kerättiin maan pinnalla omiin keräyspaikkoihinsa. Käyttökelpoinen materiaali myytiin tai varastoitiin kaivosalueelle, kun taas käyttöön kelpaamaton materiaali toimitettiin Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi. Elokuun 2024 loppuun mennessä käsittelyyn oli toimitettu yhteensä 212 tonnia jätettä.
Vuoden 2024 aikana aloitettiin Pahtavaaran kaivoksen sulkemissuunnitelman päivitystyön, ja suunnitelman on määrä valmistua toukokuun 2025 loppuun mennessä. Sulkemissuunnitelman päivitykseen liittyen yhtiö järjesti elokuussa 2024 Sodankylän kunnan virastotalolla sulkemissuunnittelun yleisötilaisuuden ja tilaisuuden jälkeen halukkaat saivat lähteä kierrokselle Pahtavaaran kaivosalueelle. Pahtavaaran sulkemissuunnitelmasta järjestetään yleisötilaisuus, kun suunnitelma on valmistunut keväällä 2025.
Vastuullisuus
Ensimmäinen malminetsinnän vastuullisuusjärjestelmän ulkoinen todentaminen suoritettiin yhtiölle joulukuussa 2024. Järjestelmässä on kolme työkalua: ympäristö, turvallisuus ja sidosryhmäyhteistyö, mitkä määrittelevät raamit vastuulliselle malminetsintätoiminnalle. Kullekin arviointityökalulle on määritelty viisi toiminnan tasoa (C-B-A-AA-AAA). Taso C on alin ja kuvaa että yhtiö toimii lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Tason B-AAA saavuttaneet yhtiöt ovat kehittäneet toimintojaan ja vastuullisuuttaan jo lainsäädännön ja viranomaisten vaatimusten yläpuolelle. Malminetsinnän vastuullisuus, eli toiminnan taso, määritellään arviointiperusteiden avulla. Yhtiö arvioitiin ulkoisessa todentamisessa sidosryhmätoiminnan osalta korkeimmalle, AAA tasolle, ja turvallisuuden ja ympäristön osalta toiseksi korkeimmalle AA tasolle.