Vuosikooste 2023

Ikkarin suunnittelu ja alueen kehittäminen etenee systemaattisesti

Ikkarin läheisyydessä suoritettiin vuoden 2023 aikana malminetsintää aktiivisesti ja työ jatkuu alueen mahdollisten satelliittimineralisaatioiden tutkimisen parissa. Vuoden 2023 loppuun mennessä Ikkarissa on kairattu kaiken kaikkiaan 306 kairareikää eli 122 807 metriä kairasydäntä. Ikkarin esiintymän rajoja ei vielä tunneta, joten tutkimustyö alueella on jatkuvaa.  Löydät yhtiön ajantasaiset malminetsintäalueet karttapalvelustamme verkkosivuilta www.ikkari.fi ja malminetsinnän tiedotteet uutiset -osiosta.

Ikkarin hankkeen suunnittelu eteni vuoden 2023 aikana alustavasta taloudellisesta arviosta (PEA) esikannattavuusselvityksen (PFS) laadintaan, jonka on määrä valmistua vuoden 2024 aikana. 

Kuluneen vuoden aikana käynnistyi Ikkarin hankealueen kaavoitus, kun Lapin liiton hallitus päätti 24.4.2023 ilmoittaa Ikkarin kaivoshankkeen vaihemaakuntakaavan vireille tulosta ja asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville. Ikkarin osayleiskaavan laadinta tuli puolestaan vireille Sodankylän kunnassa vuoden 2023 lopulla ja kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä 16.11.2023 alkaen.

Ikkarin alueen kehittäminen jatkui vuonna 2023 infrahankkeilla. Suurimpana näistä Rovakaira Oy:n tekemä 20kV sähkölinja, joka valmistui alueelle helmikuun lopussa 2023. Alueen sähköistys parantaa huomattavasti toimintaympäristön työ- ja ympäristöturvallisuutta, sekä luo paremmat ja viihtyisämmät työolosuhteet omalle henkilöstöllemme ja alueella toimiville urakoitsijoillemme. 

Vuoden aikana Ikkarin alueella sijaitsevaa varastokenttäaluetta laajennettiin ja alueelle tulevaa, jo aiemmin tekemäämme uutta Sivakkavaarasta Ikkariin menevää tietä parannettiin yli kolmen kilometrin matkalta. Näiden lisäksi kesäkaudella 2023 Ikkariin asennettiin oma sääasema, jolla voimme seurata paikallisia sääolosuhteita.

Vuosi 2023 jatkui aktiivisena Ikkarin ympäristön perustilaselvitysten osalta. Ikkarin alueella ja sen lähiympäristössä tehtiin muun muassa arkeologisia selvityksiä, maanpeitteiden kerrospaksuuksien ja laatujen tutkimuksia kairaamalla ja koekuopin sekä erilaisia luontokartoituksia. Ympäristötarkkailua laajennettiin edelleen hankevaihtoehtojen selkiytyessä, ja uusia seurantapisteitä perustettiin läpi vuoden pintavesien laadun, virtaaman ja pölylaskeuman seurantaan. Tarkkailukonsultin sertifioidut näytteenottajat keräsivät vuoden 2023 aikana vesinäytteitä yhteensä 365 kpl ja näistä laadittiin akkreditoidussa laboratoriossa yhteensä noin 15 000 analyysiä Ikkarin hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin tueksi.

Ikkarin kultakaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma (YVA-ohjelma) toimitettiin yhteysviranomaiselle (Lapin ELY-keskus) huhtikuussa 2023. Arviointiohjelma oli nähtävillä 17.5-3.7.2023 ja keräsi yhteensä 44 lausuntoa ja mielipidettä kuulutusaikana. Lapin ELY-keskus antoi arviointiohjelmasta oman lausuntonsa 1.8.2023. Syksy 2023 käytiin läpi kaikkia saatuja palautteita niin yhtiön YVA-työryhmän kuin Ikkarin hankkeen sidosryhmistä koostuvan ohjausryhmän ja pienryhmien kanssa, ja varmistettiin että kaikki saatu palaute huomioidaan YVA-menettelyssä.

Osaava henkilöstö on vahvuutemme

Rupert Exploration Finland Oy:lla työskentelee vuoden 2023 päättyessä yhteensä 37 työntekijää. Rupertin tiimi koostuu geologeista, geoteknikoista, kenttä- ja kaivostyöntekjöistä, ympäristöasiantuntijoista sekä muista asiantuntija ja toimistotyöntekijöistä.. Olemme monipuolinen ja joustava työpaikka, ja koemme tärkeäksi yhdenvertaisen sekä läpinäkyvän toiminnan.

Vuoden 2023 lopulla 70 % Rupertin työntekijöistä asuu vakituisesti Sodankylässä ja 89 % henkilöstöstä on kokoaikaisia työntekijöitä. Henkilökunnasta 81 % työskentelee Rupert Exploration Finland Oy:lla vakituisella työsopimuksella ja henkilökunnastamme 40 % on naisia.

Ikkarin löytötiimille myönnettiin Fennoscandian Mining ja Agnico Eagle -palkinnot vuoden 2023 FEM-konferenssissa. 

FEM 2023 palkintokomitea jakoi Fennoscandian Mining -palkinnon tiistaina lokakuun 31. päivänä Levillä Rupert Finland Oy:n tiimille Ikkarin löytämisestä keväällä 2020. Fennoscandian Mining -palkinto voidaan myöntää yksityishenkilöille, työryhmille, yrityksille, yhdistyksille tai muille tahoille erinomaisesta panoksesta Pohjois-Eurooppalaiselle kaivosteollisuudelle. FEM-palkintolautakunta on jakanut palkinnot vuodesta 2005 lähtien aina FEM-konferenssin yhteydessä. Vuonna 1998 perustettu kaksi kertaa vuodessa järjestettävä FEM on yksi Euroopan suurimmista ja merkittävimmistä alan tapahtumista.

Yllä mainitun palkinnon lisäksi Agnico Eagle -palkinto jaettiin Rupert Finland Oy:n toimitusjohtaja Jukka Niemisen ja Ikkarin löytötiimin kesken. 

Jukka Niemiselle myönnettiin Agnico Eagle -palkinto tunnustuksena vahvasta uskosta, mielenkiinnosta ja pitkäjänteisestä työstä Pahtavaaran alueen malminetsinnän vireyttämiseksi. Jukka vaikutti Rupertin tiimin malminetsintämenetelmiin tekemällä aloitteet geofysikaalisiin tutkimuksiin sekä pohjamoreeninäytteenoton tutkimusohjelmalle, jotka johtivat Ikkarin kultalöydökseen.

Agnico Eagle -palkinnon toinen osa myönnettiin Rupert Resources Exploration -tiimille tunnustuksena erittäin motivoituneesta ja innovatiivisesta työstä, joka on kehittänyt Ikkarin hanketta hyvin lyhyessä ajassa ruohonjuuritason löydöksestä monen miljoonan unssin mineraalivarantoarvioksi.

Ikkarin löytötiimiä edusti Rupertin henkilöstöstä Jukka Nieminen, James Withall, Juho Kurkela, Emmi-Kaisa Oksman ja Kalle-Pekka Kotiaho. Palkinnon yhteydessä huomioitiin edellä mainittujen lisäksi vuonna 2020 löydöksen parissa työskennelleet Charlotte Seabrook, Karoliina Penttinen, Otso Mäkimattila ja Manuel Naveiras-Villamea.

Aktiivinen vuosi sidosryhmäyhteistyön osalta: yhteensä 40 tapaamista ja tilaisuutta paikallisten sidosryhmien kanssa vuoden 2023 aikana

Vuosi 2023 koostui aktiivisesta vuorovaikutuksesta yhtiön eri sidosryhmien kanssa. Meille on tärkeää jatkuvasti kehittää vuorovaikutusmenetelmiämme ja näin ollen pyrimme pitämään sidosryhmäviestintämme mahdollisimman monipuolisena. Järjestämme kyläiltoja Sodankylän alueen kylissä sekä avoimia tilaisuuksia kuten Kaivoskahvit Sodankylän Kirkonkylällä. Vuonna 2023 keväällä järjestetyt Malmimarkkinat keräsivät kunnanvirastolle yli 400 kävijää. 

Paikallisten keskustelu ja tiedotustilaisuuksien lisäksi vuoden alussa järjestimme ensimmäiset YVA-pienryhmien kokoukset, joissa esiteltiin jätettävää YVA-ohjelmaa ja sen sisältöä. Pienryhmien toiset kokoukset pidettiin syksyllä 2023, ja kokouksissa käytiin läpi YVA-ohjelman kuulemisvaiheessa esille nousseita keskeisiä seikkoja sekä keskusteltiin osallisille esille nousseista kysymyksistä. 

Vuonna 2023 perustettiin YVA-ohjausryhmä, joka koostuu paikallisten toimijoiden edustajista. Ohjausryhmään kutsuttiin 44 eri sidosryhmää, joista 25 ilmoitti osallistuvansa ohjausryhmän toimintaan. Ryhmän on tarkoitus kokoontua säännöllisesti koko YVA-menettelyn ajan sekä jatkaa toimintaansa sen jälkeen kaivoksen sidosryhmäyhteistyöryhmänä. Ohjausryhmän tavoitteena on varmistaa, että ohjausryhmään osallistuvat eri sidosryhmät ovat tietoisia hankkeesta ja ympäristövaikutusten arvioinnin etenemisestä. Ohjausryhmän jäsenet toimivat oman sidosryhmänsä edustajina ja tuovat edustamansa sidosryhmän näkemyksiä ja mielipiteitä YVA-menettelyyn. Ohjausryhmään osallistujien toivotaan tuovan esiin näkemyksiään mm. hankkeeseen liittyvistä toiminnoista ja niiden sijoittumisesta, ympäristön nykytilasta sekä arvioitavista vaikutuksista. Ohjausryhmän mielipiteet otetaan huomioon arviointiohjelmaa ja -selostusta laadittaessa.

Järjestimme vuoden aikana yhteensä yli 40 tapaamista sidosryhmien kanssa, joissa esiteltiin Ikkarin kultakaivoshanketta ja yhtiön toimintaa. Kaikissa tapaamisissa on tarjottu mahdollisuus esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia, tai esittää kysymyksiä tilaisuuden jälkeen vastattavaksi. 

Sidosryhmien palaute tärkeässä roolissa toimintamme ja hankkeen suunnitelmien kehittämisessä

Sidosryhmätapaamisten lisäksi Rupert järjesti vuonna 2023 toista kertaa laajan vaikutusaluekyselyn, joka postitettiin yli tuhannelle maanomistajalle. Kyselyyn oli myös mahdollista vasta sähköisesti.  Kyselyllä kartoitetaan vuosittain Ikkarin lähivaikutusalueen maanomistajien mielipidettä yhtiön toiminnasta ja tämänhetkisistä koetuista vaikutuksista. Kysely keräsi vuoden 2022 tapaan satoja vastaajia, ja loppuvuonna 2023 on aloitettu vastausten analysointi. Vuoden 2023 vaikutusaluekyselyn tulokset tullaan julkaisemaan Ikkari.fi sivustolla alkuvuodesta 2024.

Vuoden 2022 vaikutusaluekyselyn palautteesta esille nousi tarve suomenkieliselle nettisivulle, sähköpostilistalle sekä postijakeluna toimitettaville tiedotteille, ja näihin tarpeisiin vastattiin vuoden 2023 aikana.. Keväällä 2023 julkaisimme Ikkarin hankkeeseen keskittyvän suomenkielisen nettisivun www.ikkari.fi, joka kokoaa yhteen hankkeeseen liittyvän ajankohtaisen tiedon. Lisäksi laadimme postijakeluna toimitettavan tiedotteen hankkeesta, ja perustimme kaikille avoimen sähköpostijakelulistan ajankohtaiselle tiedottamiselle. Rupertin sähköpostilista on kerännyt vuoden aikana yli 160 Ikkarin hankkeesta kiinnostunutta vastaanottajaa. Toimitamme uutisia postituslistalle noin kerran kuukaudessa sekä tiedotamme järjestämistämme tilaisuuksista.

YVA-pienryhmissä käytiin vuoden aikana aktiivista keskustelua ja ryhmistä toiveena esille nousi pölylaskeuman seurantaan lisää tarkkailupisteitä Jeesiön kylän seurantaan sekä kauemmaksi hankealueesta pohjoiseen ja Kuivasalmen paliskunnan alueelle. Nämä lisätarkkailupisteet asennettiin tilaisuuksien jälkeen ja tarkkailu on käynnistynyt vuoden 2023 aikana. Tarkkailua toivottiin myös kiinteistöjen talousvesille, ja kattava talousvesien tutkimus suoritettiin valituille lähikiinteistöille kaksi kertaa vuoden 2023 aikana. Tulokset tutkimuksista on toimitettu kiinteistöjen omistajille tiedoksi.

Tilaisuuksien ja vaikutusaluekyselyn lisäksi www.ikkari.fi -sivustolla on karttapohjainen palautejärjestelmä ja palautelomake, joiden kautta palautetta yhtiön toiminnasta ja hankkeen suunnitelmista voi antaa jatkuvasti. 

Tukea paikallisyhteisöille

Rupert Exploration Finland Oy lahjoitti 130 vuotta täyttäneelle Sodankylän kunnalle 5 000 euroa matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opetukseen. Rupertin henkilökunta vieraili syksyllä Tähtikunnan koululla ja esitteli malminetsintää ja malminetsinnän mahdollistamia urapolkuja 6–9 luokkalaisille. Tuemme vuosittain pelastushelikopteri Aslakin toimintaa, jonka lisäksi vuonna 2023 olimme mukana useassa paikallisessa tapahtumassa tukijana. Kannustamme myös henkilökuntaamme osallistumaan paikallisiin tapahtumiin ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. 

Olemme ylpeinä tukemassa Sodankylän tapahtumia kuten Sattasen Porokisat, Lapin keskiyön ravit ja Uittojuhlat. Paikallisten tapahtumien lisäksi Rupert oli vuonna 2023 mukana lasten ja nuorten urheilussa tukemalla Sopan jalkapallojaostoa ja U10 jääkiekkojoukkuetta.

Vuonna 2023 Rupert Exploration Finland julkaisi www.ikkari.fi-sivustolle Sponsorointihakemuksen, joka mahdollistaa yhdenvertaisen kohtelun hakemuksille ja on avoin kaikille.