Kenttäkauden 2023–2024 malminetsintäsuunnitelmat

Rupert Resources Ltd:n tytäryhtiöiden Rupert Exploration Finland Oy ja Rupert Finland Oy:n toimintaan kuuluu ympärivuotinen malminetsintä Ikkarin kultakaivoshankkeen kehittämisen ohella. Heinäkuun kairaustauon jälkeen olemme aloittaneet uuden kairauskauden, joka kestää elokuusta 2023 kevääseen 2024. 

Malminetsintätoimet kohdistuvat kaudella 2023-2024 seuraaville lupa-alueille:

  • Heinälamminvuoma ML2011:0033-02
  • Pahta NW ML2019:0024
  • Paskamaa 1-5 ML2013:0014
  • Jeesiö ML2021:0003-01
  • Kuusajärvi 1 ML2022:0058-01
  • Area 51 ML2020:0006-01
  • Satta SE ML2019:0023-01
  • Pahtarimpi 10-11 ML2013:0013-02
  • Sikavaara E ML2016:0056-01 (Joint Venture -projekti Sakumpu Exploration Oy:n kanssa)

Olemme toimittaneet malminetsintäalueiden tutkimussuunnitelmat viranomaistahoille ja tiedon malminetsintätöiden kohdentumisesta maanomistajille kirjeitse. Malminetsintälupa-alueemme näet Ikkari-fi-verkkosivuilla sijaitsevasta karttapalvelusta. Ikkari.fi -verkkosivuilla on myös mahdollista jättää palautetta karttapalvelun sekä palautelomakkeen kautta. 

Malminetsintätutkimukset aloitetaan yleensä kevyillä malminetsintämenetelmillä, joita on mahdollista suorittaa myös malminetsinnän varausalueilla. Tällaisia menetelmiä ovat lohkare- ja kallioperäkartoitus sekä geofysikaaliset mittaukset. Lohkare- ja kallioperäkartoituksessa kartoittajat liikkuvat maastossa pareittain jalan. 

Lohkareista tai kalliopaljastumasta otetaan tarvittaessa kivivasaralla kaksi noin nyrkin kokoista kiven palasta laboratorioanalyyseja varten. Kartoitustyöstä ei jää huomattavia jälkiä maastoon. Geofysikaalisissa mittauksissa, riippuen mittausmenetelmästä, maastoryhmä liikkuu alueella 2–4 hengen ryhmissä, jalkaisin, mönkijällä tai moottorikelkalla, mittauslinjoja pitkin. Alueelle saatetaan levittää mittauskaapeleita linjoittain, mutta ne kerätään pois heti mittauksen loputtua. Toisinaan mittauksissa saatetaan käyttää kauko-ohjattua lennokkia. Geofysikaalisista mittauksista ei jää jälkiä maastoon.

Malminetsintäalueille alueen alustava koneellinen malminetsintätutkimus aloitetaan tyypillisesti pohjamoreeninäytteenotolla, jolla saadaan tehokkaasti kartoitettua isojakin malminetsintäalueita. Moreeninäytteenotossa käytetään kumitelaista näytteenottovaunua, joka ei jätä maastoon merkittäviä jälkiä liikkuessaan tai näytteenoton aikana. Itse näyte otetaan iskuporaamalla halkaisijaltaan noin  35 mm reikä, josta otetaan muutaman sadan gramman näyte kivennäismaata tai kallionpintaa. Pohjamoreeninäytteenotosta saatujen tulosten perusteella tutkimusaluetta voidaan rajata ja malminetsintää kohdennettua pienemmälle alueelle mahdollista timanttikairausohjelmaa varten. Pohjamoreeninäytteenottoa suorittaa urakoitsijamme Arctic Drilling Company Oy.

Pohjamoreeninäytteenotto, BoT (Base of Till) Kuva: ADC

Timanttikairauksessa käytetään teloilla kulkevaa näytteenottovaunua, joka ei jätä maastoon merkittäviä jälkiä liikkuessaan. Timanttikairauksesta jää kairapaikalle mahdollisesti pieniä määriä kallioperästä jauhautunutta kiviainesta eli ns. kairaussoijaa. Kairauksesta jää ulkohalkaisijaltaan 88.9 mm oleva putki maahan, jonka suuaukko on peitetty metallihatulla. Mikäli kairareiästä nousee pohjavettä maanpinnalle, se tulpataan. Valmiit kairareiät merkitään kepeillä ja kairaputket katkaistaan mahdollisimman läheltä maanpintaa. Timanttikairausta suorittaa urakoitsijamme Comadev Oy, Oy Kati Ab ja Arctic Drilling Company Oy.

Timanttikairaus, Comadevin kairakone Geopard

Käytössämme on sekä Metsähallituksen, että ELY-keskuksen aineistot suojeltavista tai muutoin varottavista metsäkohteista, kasveista sekä eliöistä ja olemme suunnitelleet työt nämä huomioon ottaen. Tutkimusalueiden paliskuntien kanssa tullaan keskustelemaan ennen suunnitelmien täytäntöönpanoa ja suunnitelmissa huomioidaan porojen laidunkierron esteettömyys.

Lisäksi huomioimme töissämme seuraavat asiat:

  • Tutkimusmenetelmissä ei käytetä luonnolle haittaa aiheuttavia kemikaaleja.
  • Tutkimuksista maastoon jäävät jäljet pyritään minimoimaan.
  • Koneita siirrettäessä pyrimme hyödyntämään jo olemassa olevia uria ja metsäteitä.  Korvaamme puustolle ja maastolle mahdollisesti aiheutuneet vahingot.  Samoin korvaamme ja tarvittaessa korjaamme kaikki tiestölle mahdollisesti aiheutuvat vahingot.
  • Vältämme tiedossa olevia luonnonsuojelukohteita, muinaisjäännöksiä, kulttuuriperinnölle merkittäviä kohteita, arvokkaita retkeilykohteita sekä kaikkia muita merkittäviä kohteita, joita ei tulisi häiritä.

Edellä mainituin tavoin työskenneltynä yhtiö ei arvioi maastotöistä aiheutuvan haitallisia vaikutuksia ympäristöön.  Meihin voi ottaa yhteyttä, mikäli tulee kysyttävää tutkimushankkeista. 

Emmi-Kaisa Oksman

projektigeologi ja lupakoordinaattori

Rupert Finland Oy

eoksman@rupertresources.com

040 1709 366